Paddentrap

De gemeente heeft paddentrappen aangelegd in straatkolken in de Sokkerwei. Hier leven veel padden en kikkers, vanwege de vijver. 

Veel padden en kikkers kwamen in een straatkolk terecht als ze onderweg waren naar de vijver. Daar zaten ze dan vast: ze konden niet zelfstandig uit de straatkolk komen. Via de paddentrappen lukt dat wel: 90% van de amfibieën komt zo uit de kolk.

Verlaagde stoeprand

De paddentrap was een goede oplossing, maar toen bleek er nog een probleem te zijn: de hoge stoeprand. Kikkers en padden die de kolk uitgeklommen waren, bleven de stoeprand volgen, totdat ze in de volgende kolk vielen. Daarom hebben we op een aantal plekken aan de Sokkerwei de stoep verlaagd.

Paddentrek

Van februari tot april is er de paddentrek. Om zich voort te planten keren padden ieder jaar terug naar de plek waar zij zelf geboren zijn. Om op die plek te komen, moeten de dieren soms drukke wegen en fietspaden oversteken. Paddenwerkgroepen helpen hen veilig oversteken. Vlak na zonsondergang zetten zij amfibieën over van de bos naar de overkant van de Zeeweg en de Heereweg bij Bakkum: padden, bruine kikkers en kleine watersalamanders en rugstreeppadden.

Elders in de gemeente Castricum zijn ook hulpmiddelen voor deze dieren. Zo zijn er amfibieëntunnels onder de Beverwijkerstraatweg. En in de wildroosters van het PWN-gebied zijn paddentrappen aangebracht, om ook daar veilig uit te kunnen klimmen.

De precieze startdatum van de amfibieëntrek wisselt per jaar: Dieren ontwaken uit de winterslaap als de gemiddelde temperatuur drie dagen achter elkaar hoger is dan 8 graden Celsius. 

Regenwater

De verlaagde stoeprand werkt ook tegen wateroverlast. Bij hoge trottoirs loopt namelijk veel regenwater de kolken in; dat kan zorgen voor overbelasting van het rioolstelsel bij heftige clusterbuien. Een lagere stoeprand laat water naar een plek stromen waar het minder wateroverlast geeft, in dit geval dus afstroming van de straat naar de vijver. 

Een betere leefomgeving in Castricum dus voor mens én dier!