Circulair Tiny House

Op het schoolplein van het Bonhoeffercollege komt in het voorjaar van 2024 een bijzondere bouwkeet te staan. Deze wordt namelijk door leerlingen ingericht als Tiny House met alleen maar tweedehands bouwmaterialen. Brugklasleerlingen tekenen het interieurontwerp. Bovenbouwleerlingen gaan het interieur maken. 

leestijd: 2 minuten

Uit alle bouwtekeningen van de brugklassers wordt een winnend Tiny House-ontwerp gekozen. Daarna gaan bovenbouwleerlingen hiermee aan de slag. Zij zullen de meubels en andere onderdelen daadwerkelijk maken. De stoelen, tafels, inbouwkasten, wasbak en toilet zullen allemaal gemaakt worden van bestaande materialen. De leerlingen zullen werken in de werkplaats van het Hout en Meubelcollege in Amsterdam, en zullen begeleid worden door studenten.

Afval is grondstof

De bouwkeet wordt geplaatst door GP Groot. Ook de tweedehands materialen komen van GP Groot. De leerlingen halen deze op in de Circulaire Bouwhub in Heiloo.

Waar het circulaire Tiny House heen gaat na de opdracht van de brugklasleerlingen is nog niet bekend. Er wordt nog gekeken naar een mooie volgende bestemming.

Castricum gaat circulair

Gemeente Castricum zet zich in voor de circulaire economie van de toekomst. Hergebruik, reparatie en consuminderen moet de nieuwe norm worden. Daarom ontwikkelt de gemeente samen diverse lokale scholen circulair maakonderwijs. Tijdens de lessenseries leren de leerlingen repareren en maken, en is er aandacht voor waar grondstoffen vandaan komen. De jeugd ontwikkelt zo skills en meer bewustzijn voor de circulaire economie.

Tweedehands bouwmaterialen

Uit onderzoek onder inwoners, blijkt dat er interesse is in hergebruik van hout, bouwmaterialen en gereedschap. Met de circulaire bouwkeet laten leerlingen zien, dat er al veel mogelijk is op dit gebied. GP Groot heeft al een Circulaire Bouwhub voor bedrijven. De gemeente en GP Groot onderzoeken de mogelijkheden voor een Circulaire Bouwhub voor particulieren.