Column 3: Circulair

Zuinig op je spullen zijn, waardoor je er lang mee doet. Mijn spijkerbroeken doorlopen een hele levensloop: ze beginnen als ‘zondagse kleren’. Op de boerderij waar ik opgroeide, betekende dat ook echt: alléén op zondag dragen! Na verloop van tijd promoveert zo’n kledingstuk naar normale kleding. En als er gaten inkomen - en de kleermaker stukken op de knieën heeft gezet - wordt het kluskleding.

‘Onderhoud is het behoud van je spullen’ zei mijn vader. Dat heb ik me eigen gemaakt. Zo voorkom je afval!
Hoor je een geluidje bij je fiets? Kijk dan even, misschien zit er een schroefje los. Smeer je ketting. Band zacht? Oppompen die band! Trap alsjeblieft niet door tot het niet meer gaat. Als iets echt stuk is, kijk ik eerst of ik het zelf kan repareren. Anders schakel ik hulpdiensten in. Fietsenmaker, kleermaker, Repair Café.

Tweede-leven-zitbank

Twee keer per jaar maar staat onze grijze container aan de weg. Wij hebben heel weinig restafval, doordat we opletten wat we kopen en doordat we afval scheiden. Lampen, batterijen, elektronica, hout, schroeven, restanten verf; bijna alles kun je inleveren bij de gemeentelijke milieustraat Schulpstet. Goed ‘afval’ laten we elders aan een tweede leven beginnen: onze beuken vloer ligt nu in een kantoor in Amsterdam; de haard staat bij liefhebbers in Bergen. Zelf hebben we een tweede-leven-zitbank gekocht bij Dorcas in Heiloo. De eerste bank die we daar tegenkwamen, zat al goed. Maar de tweede zat nog béter! De kleur hadden we van te voren niet in gedachten, maar het was eigenlijk wel een leuke verrassing.

Milkshakebekers

Ik raap ook zwerfafval. Bij wijze van ochtendgymnastiek loop ik elke ochtend een rondje van 1 km. Dan plog ik onderweg: PLastic oprapen tijdens het jOGGEN. En ander zwerfafval natuurlijk. Meestal is de berm rijkelijk versierd met blikjes, maar vanmorgen vond ik er maar één langs de Zeeweg! Zou het statiegeld op blikjes al werken? De Zwerfinator -  zoek hem maar eens op social media - ziet ook al verschil. Dat zou geweldig zijn!

Dan blijven nog wel milkshakebekers, verpakkingen en sigarettenpakjes over. Akelige dingen, niet fijn voor de natuur. We moeten ze opruimen voordat maaimachines ze versnipperen! Zelf gebruik ik geen wegwerpbekers. Ik neem mijn mok mee als ik coffee-to-go bestel. Laatst maakte een barista mijn koffie in een wegwerpbeker, om het vervolgens over te gieten in mijn eigen mok. Ze vond het zelf ook wel raar. Er is nog veel te doen.