Column 4: Groen

Fietsend tussen de bomen knijp ik mijn ogen vaak tot spleetjes. Want je weet: er kan zo een vliegje inschieten. Maar tot mijn schrik besefte ik laatst, dat dat eigenlijk nooit meer gebeurt. Gek hoor, in deze vruchtbare lentetijd. Je ruikt het fluitenkruid, je ziet alles in bloei staan; het groen is uit de grond geknald. Dan zou het ook moeten exploderen met insecten. Maar die blijven achter.

Groenpareltjes

Het is belangrijk de leefomgeving voor insecten te koesteren en te verrijken. Insectjes trekken weer vogels aan. Gemeente Castricum heeft een groenbeleidsplan in samenspraak met burgerinitiatief Transitie Castricum. Samen denken ze na over hoe ze de groenpareltjes in onze gemeente met elkaar kunnen verbinden met een groene strook, zodat de dieren een natuurlijke route vinden. Wil je meer weten of meedenken? Bezoek dan eens een transitie-café. Je ontmoet dan loco-klimaatburgemeester en groene gangmaker Marleen Heeman! Zelf ben ik er niet; ik ben op dat moment op een lange fietsvakantie.

Salamanders en egels

Ik woon zelf toevallig ook aan een dierenroute: onze tuin ligt aan een kattensnelweg. Ook een vorm van natuur, maar daardoor heb ik bijna geen zangvogels in de tuin, zoals de heggemus, winterkoning en pimpelmees. Wel zie ik nog kauwen en eksters. En een egel, die ik per ongeluk verstoorde in zijn winterslaap. Dankzij de egelwerkgroep is hij verzorgd in Haarlem en aangesterkt weer teruggebracht. Tip: maak egelopeningen in de schutting. En zorg voor schuilplaatsen, voor padden en egels. Dat is leuk hoor, een beetje leven in de tuin. Gisteren zag ik nog een salamandertje. Het helpt als je zorgt voor inheemse planten in je tuin. Die passen bij het lokale tuinleven. Een tuin mag best een beetje rommelig zijn, dat is interessanter voor vogels en insecten.

Wij hebben gras, struiken en planten. De eerste twee sproei ik niet. Het grasveld wordt in het droge seizoen wel geel, maar daar kan het wel tegen. Het kleurt vanzelf weer bij. Ik sproei alleen jonge plantjes. Met mijn drie regentonnen vang ik aardig wat liters op. In de winter gebruik ik het regentonwater om de toilet mee door te spoelen. Op de website van Vogelbescherming staan tips voor vogelvriendelijke beplanting. Als je zeker wilt weten dat er vogels naar je tuin of balkon komen, dan kun je zelfs een tuinvogelconsulent via de Vogelbescherming om advies vragen. Zoals Pauline van Tol uit Limmen. Laten we alle tuinen en balkons verbiodiversiviseren!