Zonnig staldak in Limmen

Op het staldak van de boerderij van familie Mooij in Limmen, worden binnenkort 200 extra zonnepanelen geplaatst. De eigenaren van deze zonnepanelen: zo’n 40 Limmenezen, Akersloters en Castricummers. Zij kochten certificaten voor de panelen via Zon op Dak. Deze werkgroep van CALorie richt zich op de realisatie van zon-projecten. Zo kunnen ook inwoners zonder geschikt dak verdienen aan zonne-energie.

leestijd: 3 minuten

Dit tweede zonneproject van Zon op CALorie is een groot succes; de certificaten waren binnen een paar weken verkocht. Daarom zoekt Zon op CALorie alweer naar een volgend dak. ‘Er zijn talloze grote daken binnen de gemeente Castricum. Dat kan een ongekend grote opbrengst opleveren’, verklapt werkgroeplid Wim Schermer.

Eerder zijn er al 354 zonnepanelen geplaatst op het dak van Aad de Wit Verhuizingen. Zo’n 50 inwoners kochten de certificaten. Het dak levert nu jaarlijks ongeveer 150 duizend kilowattuur op. ‘Dat staat gelijk aan een vermindering van 63.000 kg CO2 uitstoot; per jaar!’

Lucratief

Wim legt uit dat een zonnepaneel op je eigen dak net zo lucratief is, als een zonnepaneel op een groot dak in de buurt. Het levert net zo veel stroom, net zo veel geld, en dezelfde vermindering aan CO2-uitstoot op. ‘Voor de berekening maakt het niet uit; het geeft dezelfde opbrengst. En je kunt zelfs een klein aantal panelen aanschaffen. Dat zal je op je eigen dak niet zo snel doen.’

Opbrengst voor inwoners

Inwoners die meedoen, hebben certificaten gekocht bij Zon op CALorie. Hiervoor betaalden ze eenmalig  €70,- per stuk. Per certificaat krijgen ze jaarlijks de financiële opbrengst van 100 kWh, en dat 15 jaar lang. De exacte financiële opbrengst verschilt per jaar, met een gegarandeerde minimumvergoeding van €0,14 per kWh.

Dat betekent dat een zonnepaneel in 5 jaar is terugverdiend, of eerder. De jaren die volgen, hebben de inwoners dus winst op hun investering. De opbrengst wordt jaarlijks gepresenteerd in de ledenvergadering voor alle certificaatbezitters. 

Drijfveer voor bedrijven

Het bedrijf dat zijn dak beschikbaar stelt, ontvangt hiervoor een verhuurvergoeding. In het geval van de familie Mooij zorgt het zonnepanelen-dak ervoor, dat de melkveehouderij in een betere duurzaamheidsklasse terecht komt. Cono Kaasmakers beloont dat met een extra vergoeding.

Toch doen Aad de Wit Verhuizingen en de familie Mooij vooral mee, om hun steentje bij te dragen aan verduurzaming. Hun grote daken worden optimaal benut voor de energietransitie.

Zon op CALorie organiseert de rompslomp eromheen. Meterkasten aanleggen, een aardpen laten slaan, juridische zaken, de oprichting van een nieuwe coöperatie, recht van opstal, onderhoud. Ook schiet CALorie een deel van de kosten voor. Wim: ‘Het project verdient zichzelf terug. Zo is het met bijna elke investering in duurzaamheid; het bespaart kosten en vroeg of laat levert het per saldo juist geld op.’

Zon op CALorie maakt gebruik van de SCE-subsidieregeling (voorheen: postcoderoos-regeling), die ook beschikbaar is voor VVE’s die een soortgelijk project willen uitvoeren.

Postcode-roos

De zonnepaneel-certificaten zijn beschikbaar voor inwoners die in de zogenaamde postcode-roos rondom het zonnepanelen-dak wonen, en lid zijn van CALorie. In het geval van het staldak van familie Mooij, gaat het om postcode 1906. Dit postcode gebied is al het ware het hart van de roos; alle postcodes die aan dit postcodegebied grenzen, mogen in principe meedoen.

‘Dat komt er in de gemeente Castricum vaak op neer dat een groot deel van de inwoners mee kan doen,’ vertelt Wim. Wie graag een zonnepaneelcertificaat wil aanschaffen, kan de website van Zon op CALorie in de gaten houden voor nieuwe projecten.