Circulair Maken

MAKERS zijn hard nodig. We consumeren te veel, en moeten weer leren zuinig te zijn met grondstoffen. Daarom hebben we het onderwijsprogramma Circulair Maken ontwikkeld. Dit deden we samen met basisscholen en met de andere BUCH-gemeenten. Het onderwijsprogramma is nu beschikbaar voor alle basisscholen in de gemeente.

Bekijk de Flyer (pdf, 328 KB)

Leerlingen worden in deze lesmodules geïnspireerd om mee te doen aan de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren meer centraal komt te staan.

Circulaire Economie

In een circulaire economie zijn hergebruik, reparatie van producten en consuminderen de norm. 

Leerlingen van nu zijn bewuste en actieve MAKERS van de toekomst: ze ontwerpen en repareren zelf producten. 

Van schaapsherder tot weesfietsen

In het programma werken we met verschillende afvalstromen. Deze reststromen worden door de leerlingen gerepareerd en ge-upcycled tot duurzame producten. En dat zónder nieuwe grondstoffen en materialen. 

  • Meubels: een reststroom onverkochte houten meubels van kringloopwinkel Noppes
  • Fietsen: achtergelaten weesfietsen in de gemeenten
  • Wol: een reststroom wol van schaapsherder Marijke Dirkson
  • Textiel: tweedehands spijkerbroeken die niet meer verkocht worden van kringloopwinkel Noppes

Lesmodules

De lesmodules Wol, Fietsen Maken, Meubels Upcyclen en Textiel zijn beschikbaar voor alle basisscholen in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.  

Tijdens de lesmodules staan leerlingen stil bij onze afvalproductie. Ze gaan ook direct over tot actie: ze ontwikkelen skills om te repareren en te creëren. 

Bij Circulair Maken gaan leerlingen wandtapijten maken, weesfietsen repareren en opknappen, meubels restaureren en opknappen en duurzame tassen maken van tweedehands spijkerbroeken. 

Meer informatie

Meer informatie over de modules staat in bovenstaande flyer. 
Scholen en lokale makers of ondernemers die geïnteresseerd zijn in een samenwerking kunnen mailen naar info@circulairmaken.com