Vleermuis-en vogelonderzoek

De gemeente heeft ecologen ingeschakeld om te kijken naar vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen in enkele woonwijken in onze gemeente. In 2024 loopt het onderzoek in de Oranjebuurt in Castricum en in Akersloot Oost.

Medewerkers van onderzoeksbureaus Endemica en Buro IJsvogeltje lopen en fietsen tot eind september 2024 door de onderzoekswijken. Ze letten vooral op de gevels en daken van huizen, om te zien of en hoe deze dieren daar leven. Het onderzoek naar vleermuizen doen ze 's avonds en 's nachts.

Redenen: isolatie en biodiversiteit

Als huizen worden geïsoleerd, moet dit gebeuren zonder schade aan te richten aan beschermde dieren zoals vleermuizen en vogels. Daarom is het voor sommige isolatiemaatregelen verplicht om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van deze dieren. Om inwoners te helpen, laat de gemeente in enkele wijken dit onderzoek uitvoeren. Zo hoeven de inwoners dit zelf niet te regelen.

De gemeente vindt het daarnaast belangrijk om te weten hoe het gaat met de beschermde dieren in het gebied. Vogels en vleermuizen zijn goed voor onze leefomgeving.

Broedlocaties doorgeven

Kent u broedlocaties van huismus of gierzwaluw? Of verblijfplaatsen van vleermuizen, bijvoorbeeld in de gevel of op het dak? Laat het weten via energie@debuch.nl. Hiermee helpt u ons, de onderzoekers en ook de dieren.