Tegels eruit, groen erin

Planten geven verkoeling in de zomer. En minder verharding betekent minder wateroverlast. Voor het verwijderen van tegels is er subsidie en de tegel-ophaalservice. 

De gemeente wil zo veel mogelijk tegels vervangen door groen. In de openbare ruimte heeft de gemeente hiervoor verschillende projecten. Inwoners zijn op particuliere grond aan zet.

Vergroenen is belangrijk voor veel dingen: piekbuien opvangen, hittestress voorkomen en biodiversiteit bevorderen. Inwoners die minimaal 30 m2 verharding verwijderen uit hun tuin, en vervangen door groen, kunnen subsidie aanvragen.  

Subsidie

U kunt subsidie aanvragen als u minimaal 30 vierkante meter verharding vervangt door vaste beplanting zoals heesters, hagen, vaste planten, bomen, gras en dergelijke.

De subsidie vergoedt 50% van de kosten, met een maximum van 10 euro per vierkante meter. De totale maximale vergoeding is 500 euro. 

Lees de volledige criteria en beschrijving in de Subsidieregeling Klimaatadaptieve maatregelen.

NK Tegelwippen

We doen als gemeente mee met het NK Tegelwippen. We willen natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen, tussen de andere gemeenten van Nederland! Tegels die we verwijderen, geven we op via de website NK Tegelwippen. Dit doen we ook met tegels van de tegel-ophaalservice. Andere gewipte tegels kunnen inwoners zelf invoeren. De tussenstand is te zien in de Tegelstand.

Tegel-ophaalservice

De gemeente biedt in de lente en de herfst de tegel-ophaalservice. Inwoners, die tegels vervangen door groen, kunnen zich hiervoor aanmelden. Tegels worden dan gratis aan huis opgehaald.

Info over datums en aanmelden, vind u op de pagina over de tegel-ophaalservice