GroenSpoor Plant-estafette

Leerlingen van Basisschool Helmgras hebben de Walingstuin opgefleurd. Zij hebben bollen gepland en een bloemenmix verspreid. Als de grond wat droger is, gaan ze nog boompjes planten. Zo 'verstoppen' ze een stenen glasvezelgarage in mooi groen. 

leestijd: 2 minuten

De actie is onderdeel van de GroenSpoor Plantestafette. Met foto’s, opgekweekte plantjes, werkstukken en zelfgemaakte filmpjes lieten de leerlingen aan organisator de Groene Reiger zien, waarom ze zo graag mee wilden doen aan de plant-estafette.

Wethouder in de boom

De leerlingen werden bij het planten geholpen door een groenexpert van Landschap NH, groenmedewerkers van de gemeente en leerlingen van Vonk. Wethouder klimaat Valentijn Brouwer mocht het startsein geven: hij zette de startschop in de grond. Ook klom hij een boom in om een vogelhuisje op te hangen, waar een meesje in het voorjaar kan nesten. 

Spelen in het groen

De afgelopen maand is er veel veranderd rond het schoolgebouw. Met hulp van de gemeente en schooltuinen.nl hebben leerlingen en docenten het plein groener en speelvriendelijker gemaakt. Bovenbouwers wipten veel tegels, en er zijn nieuwe natuurlijke speelplekken op het plein. De leerlingen kunnen lekker avontuurlijk rondrennen in de bosjes en rond de wadi. Dat is een verlaging, die bij hevige regenval het water kan opvangen. De wadi liet dankzij alle regenval van afgelopen week meteen zijn functie al zien.

Plant-estafette door Noord-Holland

Jaarlijks in de herfst trekt de GroenSpoor Plant-estafette door Noord-Holland. In elke deelnemende gemeente wordt nieuw groen geplant. Vaak doen basisschoolleerlingen dit samen met buurtbewoners, een zorginstelling en groene stichtingen. Dit jaar doen 14 gemeenten in Noord-Holland mee. De GroenSpoor Plant-estafette wordt georganiseerd door De Groene Reiger en ondersteund door de gemeente.

Meer planten in de wijk zorgt voor verkoeling in het steeds warmer wordende klimaat, en voor opvang van het regenwater.