Warmtepomp
In onze gemeente zullen woningen en gebouwen in de toekomst verwarmd worden door een warmtepomp of een kleinschalig warmtenet. Huiseigenaren kunnen hierin zelf een keuze maken - eventueel samen met hun buren. Om u te helpen, vindt u hieronder technische informatie.
Met een warmtepomp is het in uw huis in de winter warm, en in de zomer juist koel.
Een warmtepomp brengt warmte van de lucht, bodem, water of zon over op verwarming van gebouwen en tapwater. Dit doet een warmtepomp zeer efficiënt en met behulp van elektriciteit. Een warmtepomp heeft een hoog rendement: het energetisch rendement is 3 tot 6 keer efficiënter dan een HR-ketel op aardgas. Een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) is een duurzame warmtebron. Een mogelijke tussenstap is een hybride warmtepomp.
Hoe een warmtepomp werkt, ziet u in onderstaande animatie.
Lucht-water warmtepomp | all-electric
Een lucht-water warmtepomp gebruikt warmte-energie uit de buitenlucht. De warmtepomp zet deze warmte-energie om, om te gebruiken voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Het systeem heeft twee units. De buitenunit is een ventilator, de binnen-unit is een warmtepomp met buffervat. De lucht-water warmtepomp kan tevens koelen in de zomer. Om het rendement zo hoog mogelijk te krijgen is het belangrijk dat een woning goed geïsoleerd is.
Grond-water warmtepomp | all-electric
Een grond-water warmtepomp gebruikt warmte-energie uit de bodem. De warmtepomp zet deze warmte-energie om, om te gebruiken voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Een grond-water warmtepomp betreft een gesloten watersysteem met leidingen die 80 tot 200 meter diep de grond ingaan. De lucht-water warmtepomp kan tevens koelen in de zomer.
PVT-warmtepomp | all-electric
Een PVT-warmtepomp zet zonne-energie om in elektriciteit en in warmte. Het systeem haalt warmte-energie uit de zonnepanelen en uit buitenlucht. Een PVT-warmtepomp is geschikt voor gebouwen met voldoende dakoppervlak. Dit systeem is stil en kan individueel of in een zonnewarmtenet worden gebruikt, een vorm van kleinschalig lage-temperatuurwarmtenet.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt deels elektrisch, en deels met gas: het is een tussenstap naar helemaal elektrisch. Vaak is een hybride warmtepomp iets lager in vermogen dan een all-electric warmtepomp.
De cv-ketel werkt als back-up, voor momenten waarop de warmtepomp niet voldoende warmte oplevert. Dit is het geval als de buitentemperatuur lager dan 4°C is.
Met een hybride warmtepomp kan gemiddeld 60 tot 80% aardgas worden bespaard. Er bestaan hybride warmtepompen die omgebouwd kunnen worden naar een all-electric warmtepomp, voor een stapsgewijze overstap naar aardgasvrij.
Warmtenet
Een lage-temperatuur-warmtenet (LT-warmtenet) haalt warmte-energie uit plekken waar warmte over is, zoals koel- en vrieshuizen, waterzuiveringsinstallaties, datacenters of aquathermie. Aquathermie is een techniek die warmte onttrekt uit water, zoals drinkwater of meertjes.
Gebouwen moeten goed geïsoleerd zijn (50 kWh/m²) en een geschikt systeem hebben, zoals vloerverwarming.
Een LT-warmtenet levert warmte tussen 30°C en 55°C. Een zeer-lage-temperatuur-warmtenet (ZLT) levert maximaal 30°C. Bij een ZLT-warmtenetten heeft een gebouw een individuele warmtepomp nodig om de temperatuur te verhogen.
Samenwerking met buren is een voorwaarde voor een gedeeld warmtenet. Dit kan complex zijn vanwege juridisch eigendom en administratie van warmteafrekeningen onderling.
Lening
Bij het landelijk Warmtefonds kunt u de Energiebespaarlening(Verwijst naar een externe website) afsluiten. Het Warmtefonds biedt een gunstige rente(Verwijst naar een externe website).
U kunt van deze lening gebruik maken, terwijl u uw spaargeld behoudt. Zo bespaart u op uw energierekening, terwijl u rente ontvangt over uw spaargeld.
Bij een verzamelinkomen tot €60.000 is de rente zelfs 0%.
Zie ook
- 5 stappen | naar een aardgasvrije woning in Castricum
- Warmtepompen(Verwijst naar een externe website) | Hier.nu
- Feiten en Fabels(Verwijst naar een externe website)
- Gluren bij Duurzame Buren(Verwijst naar een externe website)
- Isoleren
- Advies(Verwijst naar een externe website) | Duurzaam Bouwloket